Preventief beleid AVC’69

AVC’69 staat voor een veilig sportklimaat, waarin iedereen met plezier sport, training geeft, coacht of kijkt. Grensoverschrijdend gedrag hoort niet thuis in een goed en stimulerend sportklimaat. Een veilig sportklimaat ontstaat wanneer er duidelijkheid is over wát een veilig sportklimaat is, en hoe deze wordt gehandhaafd. AVC’69 heeft daarom gedragsregels (zie bijlage 1) opgesteld, waarvan wij verwachten dat iedereen ze naleeft. Ook is er een aannamebeleid (zie bijlage 2) voor (nieuwe) vrijwilligers. Zie voor meer informatie het beleid van de Nevobo, waarbij AVC’69 aangesloten is: https://www.nevobo.nl/bestuurder-functionaris/veilig-sport-klimaat-vsk/seksuele-intimidatie/

 

Bijlage 1: De Gedragscodes Sport. Ook voor jou

Dat nieuwe medicijn, staat dat op de dopinglijst, of toch niet? Als jullie het clubhuis laten opknappen, hoeveel offertes vraag je dan aan? Incidentjes op het veld, hoe ga je daarmee om? En natuurlijk wil je dat iedereen met plezier naar de club komt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Leuk die vragen, maar jij wilt weten hoe je het aanpakt. Bekijk dan de animaties hieronder. Geinig om te zien, en je steekt er ook nog iets van op. De animaties zijn gebaseerd op de gedragscodes in de sport. Gedragscodes die sportbonden, NOC*NSF, Ministerie VWS en experts opstelden vanuit het programma Sport & Integriteit. Het doel: sport veilig, eerlijk, integer, gezond en vooral leuk te houden. Voor iedereen. Dus ook voor jou als bestuurder, scheidsrechter, trainers/coach, sporter en topsporter.

Bestuurders
Als bestuurder ben je altijd druk in de weer. Tot nu toe is het je altijd nog gelukt om de eindjes aan elkaar te knopen. Het verdiende niet altijd de schoonheidsprijs, maar goed. Toch is het verstandig om eens na te denken over hoe je de zaken aanpakt. Stel dat jullie het clubhuis gaan verbouwen, hoeveel offertes vraag je dan aan? Wie controleert de penningmeester eigenlijk? En hoe zorg je dat iedereen met plezier naar de club komt? Bekijk de animatie hieronder eens. Dan weet je hoe een integere bestuurder te werk gaat.

>> Meer informatie over de gedragscode voor bestuurders


Trainers en coaches

Als trainer natuurlijk wil je natuurlijk dat iedereen met plezier naar de training komt. Dat er op z’n tijd gewonnen wordt, ook leuk. Maar hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Hoe iedereen gemotiveerd blijft en beter wordt? En hoever kan je daarin eigenlijk gaan? Soms raak je je sporters misschien aan om ze te helpen. Goed bedoeld, maar wat vindt de sporter in kwestie daar eigenlijk van? Of de ouders langs de kant. Bekijk de animatie hieronder eens. Dan weet je hoe het leuk houdt. Voor iedereen, ook jezelf.

>> Meer informatie over de gedragscode voor trainers en coaches


Scheidsrechters/officials/jurylid

Als scheidsrechter/official/jurylid zorg je dat de wedstrijd goed verloopt. Je geniet van je ‘vak’. Tuurlijk, er zijn weleens incidentjes. Luidruchtige supporters langs de lijn, een rotschop op het veld, sporters die verhaal halen. Hoe ga je daar eigenlijk mee om? Jij bent tenslotte verantwoordelijk voor wat er tijdens de wedstrijd gebeurt. En die verantwoordelijkheid is precies wat je kwetsbaar maakt. Je bent een interessant doelwit voor iemand die de wedstrijd wil manipuleren. Hoe onschuldig het ook lijkt. Bekijk de animatie hieronder eens. Dan weet hoe je omgaat met lastige situaties.

>> Meer informatie over de gedragscode voor scheidsrechters


Sporters

Sporten doe je omdat je het leuk vindt. Zorg daarom dat het leuk blijft. Niet alleen voor jezelf, ook voor de andere in je team/trainingsgroep en de tegenstander. Dat zit ‘m in kleine dingen. Help je tegenstander overeind als je hem of haar omver hebt gelopen. Grote mond en klagen bij de scheidsrechter? Doe maar niet, je schiet er niks mee op. Bekijk de animatie hieronder. Dan weet je precies wat we bedoelen.

>> Meer informatie over de gedragscode voor sporters


Topsporters

Je hebt maar een doel voor ogen: winnen! Daar doe je alles voor, dag in dag uit. Eat-sleep-train-repeat is jouw motto. Zwaar is het topsport bestaan zeker, het is een vak. Soms liggen er verleidingen op de loer. Matchfixing, betting en doping: zaken waarmee je liever niet in aanraking komt. Bekijk daarom de onderstaande animatie eens. Dan blijf je uit de problemen.

Meer informatie over de gedragscode voor topsporters

Bijlage 2: Aannamebeleid

Aanleiding voor het aannamebeleid zijn de acties die AVC’69 ingang heeft gezet om een zogenaamd ‘veilig sportklimaat’ te creëren voor haar leden en in het bijzonder voor haar jeugdleden.

Onderstaande uitgangspunten voor het aannemen van vrijwilligers zijn erop gericht om ongewenst gedrag binnen de vereniging te voorkomen.

Verklaring omtrent gedrag en gedragscode

Alle trainers en coaches van jeugdleden, moeten:

  • een passende Verklaring Omtrent Gedrag overleggen (herhaling elke 3 jaar);
  • bekend zijn met de Gedragscode van de vereniging;
  • lid worden van de bond.

Kritische selectie

Niet iedereen die zich voor een vrijwilligerstaak beschikbaar stelt, is geschikt voor deze taak. In bepaalde gevallen is het beter om een vrijwilliger voor een bepaalde functie te weigeren.

 

Referenties

Potentiele vrijwilligers van buiten de vereniging worden om referenties gevraagd. Deze referenties worden nagetrokken.

 

Persoonlijke benadering

Met potentiele vrijwilligers wordt in beginsel een gesprek aangegaan. Dit gesprek wordt gevoerd met de Technische Commissie en/of het bestuur.

Indien de vrijwilliger in zijn functie in aanraking komt met jeugdleden wordt in het gesprek extra aandacht besteed aan het risico op grensoverschrijdend gedrag. Indien de potentiele vrijwilliger minder geschikt wordt geacht voor het begeleiden van minderjarige wordt dit ook medegedeeld aan de potentiele vrijwilliger.

 

Concrete afspraken maken

Met de potentiele vrijwilliger worden concrete afspraken gemaakt over de werkzaamheden, beschikbaarheid en andere praktische zaken.

 

Evaluatie

Met vrijwilligers wordt hun inzet periodiek geëvalueerd. De evaluatie wordt gedaan door de Technische Commissie en/of het bestuur.

Indien de vrijwilliger in zijn functie in aanraking komt met jeugdleden wordt tijdens de evaluatie expliciet aandacht besteed aan de gedragscode / – regels en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Ook wordt geïnventariseerd welke (bij)scholingsbehoefte er is bij de vrijwilliger.